ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

0 Έχει προβλήματα ο κόσμος

drseeng
http://listonplace.blogspot.com/

0 «Ασφυξία» στο νησί της Ρόδου με 140 - 150.000 τουρίστες

http://2.bp.blogspot.com/_gY5ZTDH07-o/THUm3vZcfFI/AAAAAAAA03c/v1zh-4dkVJU/s1600/rhodes1.jpg
Το «αδιαχώρητο» συνεχίζει να επικρατεί, από τα μέσα Ιουλίου στο «σμαραγδένιο νησί», το οποίο καταρρίπτει σε αφίξεις αλλοδαπών τουριστών τα ρεκόρ όλων των εποχών, την ώρα που αρκετοί ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί σημειώνουν πτώση.

Σύμφωνα με τη ροδιακή εφημερίδα «Δημοκρατική», εκτιμάται ότι τις ημέρες αυτές φιλοξενούνται στο νησί της Ρόδου 140 - 150.000 αλλοδαποί τουρίστες, με αποτέλεσμα να είναι υπερπλήρη όλα τα ξενοδοχεία, εντός και εκτός της πόλεως, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται και «όβερμπουκινγκ», ιδιαιτέρως στο Φαληράκι και στη Νότια Ρόδο (σε ξενοδοχεία που λειτουργούν με το σύστημα «all inclusive»), που όμως ελέγχεται σε συνεργασία ξενοδόχων και ....τουριστικών πρακτόρων.


Υπερέχουν οι Αγγλοι και οι Γερμανοί (οι οποίοι αναθέρμαναν το ενδιαφέρον τους για τη Ρόδο) και ακολουθούν οι Ιταλοί, οι Σουηδοί και οι Ολλανδοί.

«Χρυσές δουλειές» κάνει η Ρόδος και με τους Ρώσους οι οποίοι δείχνουν απόλυτα ευχαριστημένοι και αναμένεται να ξεπεράσουν εφέτος τις 100.000 και του χρόνου να υπερδιπλασιασθούν.

Υπάρχουν μάλιστα σοβαρές ενδείξεις (σχετικά ξανάγραψε η «δ») ότι σε δέκα χρόνια η Ρόδος θα φιλοξενεί ετησίως περίπου 800.000 Ρώσους τουρίστες!!

Για να αντιληφθεί κανείς την κατάσταση αρκεί να αναφερθεί ότι όλα τα αεροπλάνα τσάρτερ φθάνουν στο νησί με πληρότητας 95 - 100%, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τις πτήσεις εσωτερικού και τα πλοία της γραμμής. Στα αεροπλάνα μάλιστα δύσκολα μπορεί να βρει κανείς θέση και αυτό αφού εγγραφεί σε λίστα αναμονής. Είναι προφανές ότι βελτιώθηκε η κατάσταση και με τον εσωτερικό τουρισμό χωρίς ωστόσο να επιτυγχάνονται οι αριθμοί του παρελθόντος, λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Πολλοί τουρ οπερέιτορς εις μάτην αναζητούν πρόσθετα κρεβάτια και μάλιστα προσφέροντας αυξημένες τιμές, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μεγάλωσαν τα αεροπλάνα για να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία και το Σεπτέμβριο η Ρόδος θα «πλημμυρίσει», ενώ και ο Οκτώβριος αναμένεται να είναι ο καλύτερος των τελευταίων ετών, σε αφίξεις αλλοδαπών τουριστών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουρ οπερέιτορς, τα πράγματα θα είναι του χρόνου ακόμα καλύτερα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάτι που θα αναστρέψει το πολύ καλό κλίμα που επικρατεί σήμερα. Αυτό που κάνει την Ρόδο σήμερα να ξεχωρίζει είναι ότι αποτελεί ένα ασφαλή προορισμό, ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνεται ότι βελτιώθηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και μειώθηκαν αισθητά οι τιμές.

Η καλή και σωστή διαφήμιση σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές και την ασφάλεια που παρέχει το νησί, ήταν δηλαδή τα στοιχεία εκείνα που οδήγησαν στο σημερινό «θαύμα», γιατί πράγματι, περί θαύματος πρόκειται. Θυμίζουμε ότι από την αρχή του έτους η «δ» είχε προβλέψει, ότι η Ρόδος θα κατέρριπτε εφέτος όλα τα ρεκόρ σε αφίξεις τουριστών, παρά την κρίση. Βεβαίως, ελαφρώς μειωμένα είναι τα έσοδα, ωστόσο ίσως εξισορροπηθούν μέχρι το τέλος της σεζόν.

Στο μεταξύ όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία έκλεισαν τα συμβόλαιά τους με τους τουρ οπερέιτορς για την σεζόν 2011 με τιμές κυμαινόμενες μεταξύ 0 - 5%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκε και το allotment μέχρι και 20% (!) καθώς οι Τ.Ο. προβλέπουν ακόμα πιο μεγάλη ζήτηση της Ρόδου για το 2011.

Η κατάσταση, όπως δηλώνουν ξενοδόχοι της Ρόδου, με τις αυξημένες αφίξεις θα αντιμετωπισθεί με επιτυχία, καθώς θα τεθούν σε λειτουργία αρκετές ακόμα κλίνες, σε νέα ξενοδοχεία

paraponarodos.blogspot.com

0 ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3500 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ...ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΕΘ...

ΜΑ ΚΑΛΑ...ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΣΩΜΑ,ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ Η ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΜΕ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΚΤΛ;;;

Κρας τεστ για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κοινωνικών εκρήξεων θεωρεί η ηγεσία της ΕΛΑΣ τη λήψη αστυνομικών μέτρων για την ημέρα των εγκαινίων της 75ης ΔΕΘ το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι πως οι .....

επικεφαλής όλων των διευθύνσεων υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σε ευρεία σύσκεψη που θα γίνει σήμερα στο αρχηγείο της αστυνομίας.

Είναι η πρώτη φορά που τα μέτρα των εγκαινίων της ΔΕΘ σχεδιάζονται στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του ίδιου του αρχηγού της ΕΛΑΣ Λευτέρη Οικονόμου. Τα προηγούμενα χρόνια απλώς το γενικό πρόσταγμα είχε ο υπαρχηγός, όπως συνέβη πέρυσι με τον κ. Ιωάννη Ραχωβίτσα, ο οποίος προήδρευσε συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη. “Αυτό είναι ένα δείγμα των φόβων που υπάρχουν για την πρόκληση επεισοδίων”, επιβεβαίωναν αξιωματικοί, σε αντίθεση με συναδέλφους τους, οι οποίοι θεωρούν πως στα εγκαίνια της Έκθεσης μπορεί οι συγκεντρώσεις να είναι μαζικότερες λόγω οικονομικών μέτρων αλλά ενδεχόμενα επεισόδια “θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα”.
Οι πρώτες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και σύμφωνα με πληροφορίες οι δυνάμεις που θα επιστρατευτούν για τη λήψη των μέτρων στις διαδηλώσεις θα είναι κατά πολύ περισσότερες απ’ ό,τι στις προηγούμενες παρόμοιες διοργανώσεις. Υπολογίζεται πως φέτος ο αριθμός των αστυνομικών που θα βρίσκονται στο πόδι την ημέρα των εγκαινίων θα ξεπεράσουν τους 3.500, όταν στις προηγούμενες διοργανώσεις κινητοποιούνταν περίπου 3.200. Συγκεκριμένα, εκτός των ενισχυμένων διμοιριών ΜΑΤ και της υποδιεύθυνσης μέτρων τάξης από την Αθήνα και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη θα χρησιμοποιηθούν και πολυάριθμοι μοτοσικλετιστές της ομάδας “Δέλτα” που αναπτύσσεται στην Αθήνα, ειδικά σε “πυρίκαυστες” ζώνες του κέντρου της πρωτεύουσας.

Στην ευρεία σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα στο αρχηγείο αναμένεται να αποφασιστεί ο τελικός σχεδιασμός παράταξης των αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Έγκυρες πηγές ανέφεραν πως το σχέδιο δράσης θα εφαρμοστεί στα ίδια επίπεδα με όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, που είχαν στόχο τον αποκλεισμό του συνεδριακού κέντρου “Ι. Βελλίδης” από τη μια και των υπολοίπων εγκαταστάσεων της ΔΕΘ και των πανεπιστημίων από την άλλη. Τα μέχρι σήμερα δεδομένα αναμένεται να αναπτύξουν στο επιτελείο ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος από χθες βρίσκεται στην πρωτεύουσα, συμμετέχοντας σε σύσκεψη για την αθλητική βία, ο διευθυντής Ασφαλείας Αθηναγόρας Παζαρλής και ο διευθυντής Μέτρων Τάξης Τρύφων Κούκιος. Παράλληλα στη σύσκεψη για τα επιμέρους θέματα θα τοποθετηθούν περίπου άλλοι 15 επικεφαλής υπηρεσιών.
Πάντως στη διευρυμένη σύσκεψη δεν θα συμμετάσχει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης, καθώς ο σχεδιασμός των μέτρων αυτού του επιπέδου γίνεται ανεξάρτητα από τα μέτρα των διαδηλώσεων. Άλλωστε, σχετικά με την αντιτρομοκρατική, έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό η παρουσία πολυμελούς κλιμακίου και από την Αθήνα για τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος.
Του Κώστα Καντούρη


ΠΡΕΖΑ TV
26-8-2010

0 Νίκολα Τέσλα: Η Βιογραφία μιας Παράξενης Μεγαλοφυΐας


Αυτή είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που άλλαξε το πρόσωπου του πλανήτη μας, βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι η ιστορία ενός σύγχρονου Προμηθέα, που έκλεψε το μυστικό του φωτός από τη Φύση και το χάρισε στην ανθρωπότητα. Ενός οραματιστή κι ανθρωπιστή επιστήμονα, που εξερεύνησε νέα και άγνωστα πεδία γνώσης, ήρθε σε ρήξη με το κατεστημένο της εποχής του και τόλμησε ν’ αγγίξει τα άστρα. 
Η ζωή του ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της 9ης Ιουλίου του 1856 σ’ ένα μικρό χωριό της Λίκα, μια περιοχή που ανήκει σήμερα στην Κροατία. Την εποχή εκείνη όμως τόσο η Λίκα, όσο και η Σλαβονία, μαζί με τη Βοϊβοντίνα και το Βανάτο, αποτελούσαν τμήματα της λεγόμενης Vojna Krajina, δηλαδή της παραμεθόριας στρατιωτικής περιοχής της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, που ήταν αυτόνομη και κατοικούνταν κυρίως από Σέρβους πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της κατεχόμενης από τους Οθωμανούς Σερβίας. Η σέρβικη Κράινα ήταν τότε μια ζωντανή και ......

2 Απίστευτα γλυπτά σε μύτες μολυβιού...


Στο συγκεκριμένο φωτογραφικό αφιέρωμα θα δείτε γλυπτά-μινιατούρες σε μύτες μολυβιών από τον Dalton Ghetti, έναν καλλιτέχνη από το Bridgeport των ΗΠΑ, ο οποίος ασχολείται με αυτήν την τέχνη εδώ και 25 χρόνια, φτιάχνοντας γλυπτά από γραφίτη...
 
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ obelix7.blogspot.com



































0 Το σώμα της λειτουργεί σαν μαγνήτης!

Μία γυναίκα από την Αγγλία θεωρείται ότι είναι ένας ανθρώπινος μαγνήτης καθώς διάφορα μεταλλικά αντικείμενα κολλάνε πάνω στο σώμα της!
Η 50χρονη Brenda Allison ζει στο Holloway στο βόρειο Λονδίνο και θεωρείται ότι έχει πολύ περισσότερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο σε σχέση με τους περισσότερους ανθρώπους.
Νομίσματα, κλειδιά, καρφίτσες, κ.τ.λ. μαγνητίζονται από το σώμα της και κολλάνε πάνω της.
Ακόμη, το σώμα της μπορεί να ανάψει λάμπες φωτός, να προκαλέσει το συναγεργμό των αυτοκινήτων και να ανοιγοκλείσει τα συρτάρια των ταμειακών μηχανών στα καταστήματα!

Οι γιατροί που την εξέτασαν είπαν ότι ο μαγνητισμός της μπορεί να προκαλέσει .....υψηλά επίπεδα πίεσης και την προέτρεψαν να λάβει μέτρα για να τα μειώσει.
Η Brenda είπε: «Τα μεταλλικά αντικείμενα που μαγνητίζονται παραμένουν πιο σταθερά στα κόκκαλα από ό,τι στους μυς. Κάνει τους ανθρώπους να γελάνε όταν τα βλέπουν κολλημένα πάνω μου. Νιώθω σαν ψυγείο που έχει καλυφθεί από μαγνητάκια!»
«Δεν υπάρχει πιο ντροπιαστικό συναίσθημα από το να πηγαίνω σε καταστήματα και ξαφνικά να μην λειτουργούν οι ταμειακές μηχανές τους», πρόσθεσε.
«Όταν προχωράω έξω από το δωμάτιο του γιού μου θέτω σε κίνηση τα παιχνίδια του που δουλεύουν με μπαταρίες, ενώ κάνω τις τηλεοράσεις και τα φώτα να τρεμοπαίζουν», συμπλήρωσε.
Η Kathy Geminiani, ειδικός στην ηλεκτροθεραπεία και η οποία δουλεύει σε κλινική στο Surrey, είπε: «Ο καθένας έχει ένα ηλεκτρισμένο φορτίο που διαφέρει βέβαια από άτομο σε άτομο. Η Brenda είναι ιδιαίτερα υψηλά φορτισμένη».





obelix7.blogspot.com/

0 Εδωσε «φωνή» στην κόρη του με ένα iΡhone



ΛΟΝΔΙΝΟ – O Μάρτιν Μπρουκς, πατέρας ενός κοριτσιού που σήμερα είναι πέντε ετών και γεννήθηκε πάσχοντας από εγκεφαλική παράλυση, δημιούργησε στο iΡhone μια δική του εφαρμογή προκειμένου να της δώσει « φωνή ». Η μικρή Μία δεν μπορεί να περπατήσει, να μιλήσει ή να ελέγξει τις κινήσεις της αλλά με την εφαρμογή iComm που εφηύρε ο πατέρας της μπορεί να δείχνει με τα μάτια εικόνες με ....
φαγητό, παιχνίδια και δραστηριότητες στην οθόνη του iΡhone.

Είχαν προηγηθεί δύσκολα χρόνια για τον κ. Μπρουκς και τη σύζυγό του, στη διάρκεια των οποίων προσπαθούσαν να κατανοήσουν τις ανάγκες της Μία, βάζοντάς την να κοιτάζει αντικείμενα ή τραπουλόχαρτα.
Πέρυσι όμως ο πατέρας της μικρής αγόρασε ένα iΡhone και ξαφνικά του ήλθε η «επιφοίτηση». Θυμήθηκε τις διαφημίσεις της Αpple που έλεγαν ότι στο iΡhone υπάρχουν « εφαρμογές για τα πάντα ». Γρήγορα ανακάλυψε ότι δεν υπήρχε η εφαρμογή που θα ταίριαζε στην ειδική ανάγκη της μικρής του κόρης, και έτσι αποφάσισε να φτιάξει μια δική του.
Με την εφαρμογή αυτή, η οποία ονομάστηκε iComm, η Μία μπορεί να δείχνει, χρησιμοποιώντας τα μάτια της, εικόνες φαγητών, παιχνιδιών, δραστηριοτήτων και άλλων καθημερινών αναγκών της στην οθόνη του iΡhone.
Οι γονείς της, ο κ. Μπρουκς και η σύζυγός του Σάρα Φίλαν, ηλικίας 42 ετών και οι δυο, μπορούν να «ανεβάσουν» τις δικές τους φωτογραφίες, έτσι ώστε το σύστημα να μπορεί εύκολα να τις προσαρμόζει στις ανάγκες της Μία.
Οι γονείς μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν την ηχογράφηση της φωνής τους για την ανακοίνωση των επιλογών στην οθόνη, ολοκληρώνοντας τις προσωπικές τους «πινελιές». Η ίδια η Μία μπορεί να βλέπει εικόνες του εαυτού της καθώς εκτελεί μια δραστηριότητα, κάτι « που της δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής, ενώ λατρεύει να βλέπει εικόνες των φίλων και της οικογένειάς της» λένε οι γονείς της.
Από τον Μάρτιο που έγινε διαθέσιμο στο κατάστημα εφαρμογών της Αpple, το λογισμικό έχουν «κατεβάσει» περισσότεροι από 1.300 χρήστες.
Ο κ. Μπρουκς από το Σεντ Ολμπανς του Χέρτφορντσιρ της Αγγλίας λαμβάνει μηνύματα από γονείς από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι του λένε πόσο ευγνώμονες είναι για την ελευθερία της έκφρασης που δίνει η εφαρμογή αυτή στα άρρωστα παιδιά τους. « Της έχει δώσει μια φωνή για πρώτη φορά και μας επιτρέπει να την καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα » λέει ο ίδιος.

http://news.disabled.gr/

0 Πρόοδος στην αναγέννηση των νεύρων στο νωτιαίο μυελό

Αμερικανοί ερευνητές για πρώτη φορά κατάφεραν να ενθαρρύνουν σε πειραματόζωα τη σημαντική αναγέννηση των νεύρων στο νωτιαίο μυελό, τα οποία ελέγχουν τις εθελούσιες κινήσεις και είχαν καταστραφεί μετά από τραυματισμό. Το επόμενο βήμα θα είναι η προσπάθεια αξιοποίησης της τεχνικής στους ανθρώπους.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν, υπό τον καθηγητή Όσβαλντ Στιούαρντ, δημοσίευσαν σχετική εργασία στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience», σύμφωνα με το BBC.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ένζυμο, που εμπλέκεται στην ανάπτυξη των κυττάρων, προκειμένου να .....
αναγεννήσουν νεύρα στο νωτιαίο μυελό ποντικιών. Μια ανάλογη τεχνική είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για να αναγεννηθεί το οπτικό νεύρο και να αποκατασταθεί η όραση.
Η ικανότητα γέννησης νέων νευρικών κυττάρων είναι υπαρκτή κατά τη γέννηση, αλλά εξαφανίζεται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου, με συνέπεια, μετά από ένα τραυματισμό ή ασθένεια στη σπονδυλική στήλη, όπου βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός, τα νευρικά κύτταρα να μην μπορούν να αναγεννηθούν.
Οι ερευνητές κατάφεραν να βρουν ένα τρόπο να ενθαρρύνουν αυτή την ικανότητα κυτταρικής αναγέννησης, εκτοπίζοντας από τα ποντίκια ένα συγκεκριμένο γονίδιο (ΡΤΕΝ) που, υπό κανονικές συνθήκες, μπλοκάρει τη γέννηση νέων νευρικών κυττάρων στον μυελό. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πέτυχαν να ενεργοποιήσουν σε σημαντικό βαθμό την κυτταρική αναγέννηση στις κατεστραμμένες σπονδυλικές στήλες των ζώων και τώρα κάνουν πειράματα για να δουν αν η τεχνική μπορεί όντως να αποκαταστήσει πλήρως τη λειτουργία του νωτιαίου μυελού.
Μέχρι σήμερα, είναι αδύνατη η αναγέννηση, σε αυτό τον βαθμό, του νωτιαίου μυελού, με συνέπεια η παράλυση να θεωρείται αθεράπευτη. Η νέα ανακάλυψη πιθανώς ανοίγει το δρόμο για μια θεραπεία στους ανθρώπους που έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη τους.
Ο καθηγητής Τζέημς Φόσετ επικεφαλής του τμήματος κλινικής νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, χαρακτήρισε «συναρπαστική» την ανακάλυψη, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η τεχνική δεν είναι ακόμα έτοιμη να εφαρμοστεί σε ανθρώπους.

http://news.disabled.gr/

0 ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ την επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών μπουκαλιών

Ηπιατε ποτέ από ένα πλαστικό μπουκάλι και είδατε ένα τριγωνικό
σύμβολο στον πάτο με έναν αριθμό μέσα;
Ξέρετε τι αντιπροσωπεύει ο αριθμός;
Υποθέσατε ότι είναι για την ανακύκλωση;
Λοιπόν κάνετε λάθος!!!
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΑΣ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΤΗ .....
ΧΗΜΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ...

1) Πολυαιθυλένιο terephalate (PET)
2) Πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE)
3) Πολυβινυλικό χλωρίδιο Unplasticised (UPVC) ή πλαστικοποιημένο πολυβινυλικό χλωρίδιο (PPVC)
4) Πολυαιθυλενίου χαμηλής πυκνότητας (LDPE)
5) Πολυπροπυλένιο (PP)
6) Πολυστυρόλιο (CP) ή εκτάσιμο πολυστυρόλιο (EPS)
7) Άλλο, συμπεριλαμβανομένου νάυλον και ακρυλικού


Αυτό που δεν σας λένε είναι ότι πολλά από τα χρησιμοποιούμενα πλαστικά είναι τοξικά και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ένα πλαστικό μπορούν
να περάσουν από το πλαστικό και στο τρόφιμο/ποτό.
Σκεφτείτε το, πόσες φορές έχετε ή ένας φίλος σας είπε «δεν συμπαθώ αυτό, έχει γεύση σαν πλαστικό μπουκάλι...»
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΓΕΥΕΣΤΕ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ

Τα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ είναι τα Νο: 3, 6, και 7!!!
ΜΗ ΠΙΕΙΤΕ ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ βρισκονται στον πάτο του μπουκαλιού!!!

Ελέγξτε αυτό το διάγραμμα που αναλύει το πλαστικό, τις χρήσεις και τη χημική παρασκευή του (βρίσκω το #7 λίγο τρομακτικό)
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ την επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών
μπουκαλιών ΑΜΕΣΩΣ!!!

 http://periergaa.blogspot.com/

0 Η ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΗ


Αφού εξαπάτησαν την διεθνή κοινότητα για την «πανδημία H1N1», αφού κατάκλεψαν τις κοινωνίες με δισεκατομμύρια ευρώ, τώρα μας λένε πως «οι επιστήμονες της επιτροπής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, δούλευαν για λογαριασμό των ιδιωτικών εταιριών παρασκευής εμβολίων». Να πάνε στη φυλακή και αυτοί και οι
εγχώριοι απατεώνες.

Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι τα 6 μέλη της επιτροπής της που εισηγήθηκαν κήρυξη πανδημίας σχετιζόμενης με τον ιό «των χοίρων» H1N1, εξαπάτησαν τον .....
Οργανισμό, αφού εξυπηρετούσαν τις ιδιωτικές εταιρίες φαρμάκων-παραγωγής εμβολίων, στην ουσία, εκφράζουν το αποκρουστικό πρόσωπο της Νέας Τάξης, των διεθνών εκφραστών της, αλλά και των εγχώριων «ατζέντηδών» τους.

Το Πατριωτικό Μέτωπο, με δεδομένη την παραπάνω εξέλιξη, προχώρησε με κατεπείγουσες διαδικασίες στις παρακάτω ενέργειες:

Ζήτησε από το Νομικό τμήμα, να εξετάσει τις νομικές δυνατότητες για να στραφούμε, τόσο εμείς όσο και ο κάθε Έλληνας πολίτης που προχώρησε στον εμβολιασμό εναντίον του «ιού - απάτη», κατά της πρώην ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα κατά του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος και έθεσε τους πολίτες της χώρας σε κίνδυνο της υγείας τους αφενός, χρέωσε αφετέρου με πολλά εκατομμύρια ευρώ, το ελληνικό δημόσιο.

Κάλεσε εγγράφως τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να ζητήσει άμεση διερεύνηση της απάτης για να καταλογισθούν ποινικές και αστικές ευθύνες, σε όσους στην Ελλάδα, ενεπλάκησαν σε αυτήν την απίθανα βρώμικη υπόθεση.

Επιπλέον, καλεί όλους τους δημοσιογράφους των ιδιωτικών αλλά και κρατικών καναλιών, που με πάθος προέτρεπαν τους πολίτες να «εμβολιασθούν άμεσα», να ζητήσουν σήμερα κιόλας, δημοσίως συγγνώμη από τον ελληνικό λαό.

Η βρώμικη αυτή υπόθεση του υποτιθέμενου ιού, H1N1, βρωμάει, όπως επίσης βρωμάει και το ξαφνικά ανακαλυφθέν χρέος της χώρας στους διεθνείς τοκογλύφους, που μας οδήγησε στην κατοχική συμμαχία ΓΑΠ-ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΛΑΟΣ-ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ. Είναι επιτέλους καιρός, εμείς οι απλοί Έλληνες πολίτες, χωρίς κόμματα και χρώματα, να πάρουμε την υπόθεση τόσο της δημόσιας υγείας μας όσο και της συνο-λικής μας υπόστασης, ως έθνους και ως λαού, στα χέρια μας. Και ο τρόπος για να υλοποιηθεί αυτή η υπόθεση, είναι ένας και μοναδικός: Να δυναμώσουμε το Παλλαϊκό, Δημοκρατικό Κίνημα, του Πατριωτικού Μετώπου Χωρίς ιδεολογικοπολιτικά βαρίδια, χωρίς διαφόρων χρωμάτων παντιέρες, χωρίς μεσσιανισμούς και ναρκισσισμούς. Με μόνο στόχο, να διαμορφώσουμε μια κεντρική πολιτική πρόταση για τη σωτηρία της Πατρίδας και του Λαού μας και να προτείνουμε εκείνα τα θαυμάσια μυαλά της Ελλάδας, που θα βγάλουν τη χώρα από την καταστροφική πορεία στην οποία την οδήγησαν οι διεθνείς τοκογλύφοι και οι εγχώριοι ατζέντηδές τους.

dinatos.blogspot.com

0 Ραψωδός Φιλόλογος - Ογδονταπέντε ('85)

 Αν δεν το ακούσεις όλο..δεν έχει νόημα


0 Δύο πανέμορφοι νεαροί μαύροι πάνθηρες κατοικούν στο ζωολογικό κήπο του Βερολίνου






0 Αγνωστο είδος μικροβίου βρέθηκε να τρώει την πετρελαιοκηλίδα της BP

Τα μικρόβια διακρίνονται μέσα στον διακεκομμένο κύκλο ανάμεσα σε σταγονίδια πετρελαίου

Τα μικρόβια διακρίνονται μέσα στον διακεκομμένο κύκλο ανάμεσα σε σταγονίδια πετρελαίου (Φωτογραφία: Associated Press)

Ουάσινγκτον
Το υποβρύχιο νέφος από σωματίδια πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού έχει πλέον καταναλωθεί εντελώς από ένα άγνωστο ως σήμερα είδος βακτηρίου, το οποίο πολλαπλασιάστηκε ταχύτατα μετά την καταστροφική διαρροή από την εξέδρα της ΒP.
Το μικρόβιο, αναπάντεχος σύμμαχος στην προσπάθεια απορρύπανσης, τρώει το ....πετρέλαιο χωρίς να εξαντλεί το οξυγόνο και να απονεκρώνει τα νερά, καταλήγει μελέτη που δημοσιεύεται στο Scienceexpress, τη διαδικτυακή έκδοση του κορυφαίου περιοδικού Science.
Το νέο είδος, συγγενικό με τα βακτήρια του γένους Oceanospirillales, υπήρχε ήδη στην περιοχή του Κόλπου και τρεφόταν με τις μικρές ποσότητες υδρογονανθράκων που αναβλύζουν φυσικά από τον πυθμένα.
Η διαρροή που προκάλεσε μια από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ φαίνεται ότι ήταν ευλογία για τον μικροσκοπικό πετρελαιοφάγο. Ο πληθυσμός του αυξήθηκε ταχύτατα στα βαθιά, ψυχρά νερά και κατανάλωσε τα σταγονίδια διαλυμένου πετρελαίου, τα οποία δεν ήταν πλέον ορατά αυτή την Τρίτη.
Υπάρχουν ακόμα αρκετά είδη μικροβίων που είναι γνωστό ότι διασπούν το πετρέλαιο, το μεθάνιο και άλλους υδρογονάνθρακες, ωστόσο το νέο είδος θεωρείται ασυνήθιστο επειδή ζει σε μεγάλα βάθη και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίας.
Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 200 δείγματα τα οποία συλλέχθηκαν το Μάιο σε βάθος 1.000-1.200 μέτρων, όπου η θερμοκρασία του νερού είναι 5 βαθμοί Κελσίου.
«Τα ευρήματά μας [...] παρέχουν τα πρώτα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί ποτέ για μικροβιακή δραστηριότητα σε ένα νέφος πετρελαίου σε μεγάλο βάθος» δήλωσε ο Τέρι Χέιζεν, επικεφαλής των ερευνητών στο Εθνικό Εργαστήριο Λόρενς Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια.
Τα αποτελέσματα της μελέτης φαινομενικά αντικρούν τα ευρήματα μιας προηγούμενης μελέτης στο Science, η οποία κατέγραψε ένα σύννεφο σταγονιδίων πετρελαίου που εκτεινόταν σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια.
Ωστόσο και οι δύο ερευνητικές ομάδες διαβεβαιώνουν ότι οι μελέτες τους δεν βρίσκονται σε διαφωνία. Η ερευνητική αποστολή που εντόπισε το νέφος ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου, πριν σταματήσει η διαρροή από την υποβρύχια γεώτρηση περίπου δύο εβδομάδες αργότερα.
Από τη στιγμή που σφραγίστηκε το κοίτασμα, το μικρόβιο κατανάλωσε το πετρέλαιο και τα σταγονίδια δεν ήταν πλέον ορατά την Τρίτη, ανέφερε ο Δρ Χέιζεν. Η δράση του βακτηρίου είναι ορατή στη θάλασσα από ένα φαινόμενο που ονομάζεται «θαλάσσιο χιόνι» -πρόκειται για τα ακίνδυνα απόβλητα των μικροβίων που πέφτουν προς το βυθό.

http://piotitazois-gr.blogspot.com/

0 ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ...ΤΩΡΑ ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ;;;

Τρεις ώρες κράτησε η ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αθλητική βία και την αντιμετώπισή της, η οποία έγινε με την ευκαιρία της έναρξης της νέας αγωνιστικής περιόδου. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος και οι υφυπουργοί των δύο υπουργείων.

Σκοπός ήταν να τεθούν επί τάπητος ακανθώδη ζητήματα που σχετίζονται με τη βία στα γήπεδα, ενώ αποφασίστηκε η δημιουργία ....

κοινής ομάδας εργασίας.

Επισημαίνεται ότι πολλά ζητήματα και προαναγγελθείσες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στη μετακίνηση των οργανωμένων οπαδών, στην καταλληλότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων, στη λειτουργία των συνδέσμων και στον ηλεκτρονικό έλεγχο των εισιτηρίων παραμένουν σε εκκρεμότητα και επιχειρούνται διευθετήσεις της τελευταίας στιγμής.

ΠΡΕΖΑ TV
25-8-2010

0 Το αίνιγμα των επιμήκων κρανίων


Ένα από τα πολλά αινίγματα που οι ερευνητές του παρελθόντος έχουν να λύσουν, είναι αυτό διάφορων περίεργων ευρημάτων που δεν ταιριάζουν με την «εικόνα του κόσμου» που έχει σχηματίσει η σύγχρονη επιστήμη.
Μια τέτοια κατηγορία ευρημάτων είναι τα λεγόμενα «επιμήκη κρανία», κρανία που έχουν υποστεί κάποια παραμόρφωση ώστε στο πάνω μέρος τους να σχηματίζουν μια κωνοειδή κορυφή.


Το εντυπωσιακό με αυτά το κρανία είναι ότι τα συναντάμε σε.... εγχάραχτες ή ζωγραφικές αναπαραστάσεις που χρονολογούνται ακόμα και περιόδους 70.000.000 ετών (!) καταρρίπτοντας κάθε γνωστή ανθρωπολογική θεωρία (τόσο τουλάχιστον χρονολογεί η σύγχρονη επιστήμη τις λεγόμενες «πέτρες της Ica» - από την ομώνυμη περιοχή στο Περού - πάνω στις οποίες έχουν βρεθεί κάποιες από αυτές τις απεικονίσεις).
Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η παγκοσμιότητά τους, καθώς επιμήκη κρανία έχουν βρεθεί στην κεντρική Ασία, τον Καύκασο, τη Νορβηγία, τη Γαλλία αλλά και στην κεντρική και νότια Αμερική !


Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη τέτοιων κρανίων έλαβε χώρα στον αρχαιολογικό χώρο Khasaot, στην περιοχή Kislovodsk του βόρειου Καυκάσου. Τα ευρήματα αυτά εκτίθενται προς παρόν στο μουσείο "Pyatigorsk".


Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα επιμήκη κρανία είναι προϊόν κάποιου περίεργου εθίμου, κατά το οποία το κεφάλι των εμβρύων «δένονταν» με τέτοιο τρόπο ώστε η ανάπτυξή του να οδηγήσει στη δημιουργία μιας κωνοειδούς κορυφής.


Όπως δηλώνει ο καθηγητής Ιστορικών Επιστημών Vladimir Kuznetsov, το κρανίο που βρέθηκε στον Καύκασο χρονολογείται μεταξύ 3ου και 5ου αιώνα μ.Χ. και ανήκει σε μέλος της αρχαίας φυλής Αλάνι. Το έθιμο φαίνεται να εμφανίζεται στην περιοχή του Καυκάσου όταν οι νομαδικές φυλές των Αλάνι και των Σαρματών έφτασαν στην περιοχή.
Όπως δηλώνουν και άλλοι ερευνητές το έθιμο σταμάτησε περίπου τον 17ο αιώνα. Είναι όμως άγνωστη η ρίζα και η σημασία αυτού του εθίμου.


Άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των επιμηκών κρανίων είναι μια μικροσκοπική τρύπα που φέρουν στην κορυφή τους. Ο λόγος της ύπαρξής της είναι επίσης άγνωστος, εντύπωση όμως κάνει η ακρίβεια και η επιτηδειότητα με την οποία έχει σχηματιστεί. Δεν είναι μια καθόλου άτεχνη και πρόχειρη οπή !


Όπως και με κάθε ανεξήγητο ή περίεργο φαινόμενο, έτσι και η ύπαρξη των επιμηκών κρανίων έχει θρέψει διάφορες θεωρίες. Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να συνδέσουν τη σχέση του φαινομένου με εξωγήινες επισκέψεις, θεωρώντας ότι οι πρόγονοί μας προσπάθησαν με το έθιμο αυτό να μοιάσουν σε εξωγήινα όντα.


Μάλιστα ο αρχαιολόγος Lloyd Pye μελετώντας επιμήκη κρανίο που βρέθηκε στην πόληChihuahua του Μεξικού στη δεκαετία του 1930, υποστηρίζει ότι το DNA του κατόχου του κρανίου διαφέρει ελαφρώς από το ανθρώπινο και ότι το κρανίο αυτό περιείχε 2 λίτρα εγκεφαλικής ουσίας έναντι 1,5 λίτρων ενός σύγχρονου ανθρώπου. Ήταν άραγε πιο έξυπνος ο κάτοχος αυτού του κρανίου από έναν σημερινό άνθρωπο;


Ακόμα και για την αρχαιότητα του εθίμου υπάρχουν διαφωνίες. Ο κ. Pye υποστηρίζει ότι το έθιμο έχει ηλικία τουλάχιστον 20.000 ετών ή ίσως και να είναι ακόμα αρχαιότερο και αναρωτιέται από ποιον κόσμο να προέρχεται άραγε.


Ίσως κάποτε οι ανθρωπολόγοι να βρουν λύση στο αίνιγμα αυτό. Το μόνο δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι η ύπαρξη αυτών των περίεργων κρανίων καθώς και η ύπαρξη του περίεργου εθίμου που τα συντηρούσε. Η αιτία; Άγνωστη! Έτσι κι αλλιώς οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν μια διαφορετική εικόνα του κόσμου από εμάς !

0 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ-ΣΠΙΤΙΑ:ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Στην έγκριση των ειδικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε κτήρια και περιοχές εντός και εκτός σχεδίου πόλεως προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αναφορικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτήρια εντός σχεδίου, προβλέπεται ότι:
• Επιτρέπεται σε δώματα, στέγες, σκίαστρα, προσόψεις, αλλά και σε ακάλυπτους χώρους εντός σχεδίου.
• Αν έχουν ισχύ μικρότερη ή ίση των ....10 κιλοβατωρών θα πραγματοποιείται σύμφωνα με το Ειδικό Πρόγραμμα για τα κτήρια.
• Αν έχουν ισχύ μεταξύ 10 και 100 κιλοβατωρών θα πρέπει να γνωστοποιείται στις αρμόδιες υπηρεσίες
• Αν έχουν ισχύ ίση ή μεγαλύτερη των 100 κιλοβατωρών θα απαιτείται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.

Η εγκατάσταση συστημάτων σε παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά κέντρα πόλεων και διατηρητέα κτήρια, απαιτείται επιπρόσθετα η γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).
Για την την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτήρια εκτός σχεδίου, προβλέπεται ότι:
• Αν έχουν ισχύ μεταξύ 10 και 100 κιλοβατωρών θα πρέπει να γνωστοποιείται στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και συνυποβολή τοπογραφικού διαγράμματος και αντίγραφου της οικοδομικής άδειας.
• Αν έχουν ισχύ ίση ή μεγαλύτερη των 100 κιλοβατωρών θα απαιτείται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας και η συνυποβολή τοπογραφικού διαγράμματος και αντιγράφου της οικοδομικής άδειας.

Για την την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γήπεδα και οικόπεδα εντός σχεδίου, προβλέπεται:
• Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας ανεξαρτήτως της ισχύος του συστήματος.

Για την την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γήπεδα και οικόπεδα εκτός σχεδίου, προβλέπεται:
• Η κάλυψη του γηπέδου μέχρι 60%, χωρίς να απαιτείται η αρτιότητα ή η οικοδομησιμότητα. Δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, ούτε έγκριση της αρμόδιας επιτροπής Πολεοδομικού & Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ)
• Ακολουθούνται απλούστερες διαδικασίες για την έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, με μόνα δικαιολογητικά μία σύντομη περιγραφή των εργασιών, καθώς και ένα τοπογραφικό σχέδιο με τη θέση εγκατάστασης του εξοπλισμού.
• Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σημαντική διαμόρφωση εδάφους και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους απαιτείται έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).

ΠΡΕΖΑ TV
25-8-2010

0 Που και πότε ανακαλύφθηκε η Τραπουλα ;


Η λέξη «τράπουλα»,προέρχεται από την ιταλική λέξη «trappola», που σημαίνει «παγίδα» και «δόλος»
Τέσσερις χώρες και λαοί ερίζουν για την πατρότητα της τράπουλας και των παιγνιοχάρτων. Ως πιο ανίσχυρη κρίνεται η άποψη περί Αράβων. Οι Άραβες

πράγματι συνέβαλαν στη διάδοση κάποιων μορφών τράπουλας, πιθανόν να επέφεραν αλλαγές σ’ αυτές, αλλά δεν ήταν αυτοί που εφηύραν την τράπουλα.

- Πιθανότερη απ’ αυτήν φαίνεται η άποψη ότι τα παιγνιόχαρτα εμφανίστηκαν για ,,,,,πρώτη φορά στην Αίγυπτο, σε ανύποπτο χρόνο, έχοντας επάνω τους θρησκευτικές απεικονίσεις. Την άποψη αυτή ασπάζονται περισσότερο οι αποκρυφιστές, που μάλιστα θεωρούν ότι η εφεύρεση των τραπουλόχαρτων χρονολογείται πριν από τον έντυπο λόγο (ακόμα και, αόριστα, «χίλια χρόνια προ Χριστού»),

ότι η τράπουλα ήταν η πρώτη μορφή «βιβλίου» και ότι τα τραπουλόχαρτα, στη μορφή που είχαν τότε, αποτύπωναν συμβολικά την αρχέγονη γνώση, αποτελούσαν ένα μέρος της λατρείας του Αιγυπτίου θεού Τοθ και με τη βοήθειά τους μπορούσε να προβλεφθεί η μοίρα των ανθρώπων και το μέλλον τους, να δοθούν συμβουλές προς αυτούς και να εξηγηθεί η θέληση των θεών.


- Ακόμα πιο πιθανή, πάντως, κρίνεται η άποψη ότι επινοήθηκαν μεταξύ 9ου και 10ου αιώνα στην Ινδία και είχαν πολεμικές αναπαραστάσεις. Η περί Ινδίας άποψη ενισχύεται από την ομοιότητα που παρατηρείται μεταξύ των συμβόλων των πρώτων ευρωπαϊκών τραπουλόχαρτων και των συμβολικών ινδουιστικών παραστάσεων.

Κατά τους υποστηρικτές της άποψης αυτής, η λέξη «ναϊμπ», που εκφράζει την χαρτοπαιξία, στην ινδοστανική, σημαίνει «υπολοχαγός», κάτι που μας θυμίζει την ορολογία του σκακιού, από το οποίο, σύμφωνα με κάποιους, πιθανόν να προήλθε η τράπουλα.

Η ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ

Η χαρτοπαιξία και τα περισσότερα τυχερά παιχνίδια, επινοήθηκαν όπως
φαίνεται από κινέζικα κείμενα, πρό χριστού στο Θιβέτ και στην Κίνα.Εδώ λοιπόν φαίνεται πως εμφανίστηκαν για πρώτη φορά παιγνιόχαρτα μεταξύ 7ου και 10ου αιώνα, στην αρχή μάλιστα μπορεί ταυτόχρονα να χρησιμοποιούντο και ως χαρτονομίσματα, όπως πιστεύουν κάποιοι ιστορικοί. Η ομοιότητα, πάντως, των κινέζικων χαρτονομισμάτων και των κινέζικων παιγνιοχάρτων είναι αξιοσημείωτη.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΜΥΘΟΣ

Τα παιγνιόχαρτα θεωρούνται εξέλιξη των κινέζικων ντόμινο, γιατρικού της πλήξης. Σύμφωνα με μια εκδοχή, που βρίσκουμε στην κινέζικη εγκυκλοπαίδεια – λεξικό «Τσινγκ-Τσζε-Τουνγκ» του 1678, ο Κινέζος αυτοκράτορας του 12ου αιώνα Σεν-Χο, ανέθεσε στους σοφούς του να βρουν ένα αντίδοτο στην πλήξη που ένιωθαν στο παλάτι οι τριακόσιες παλλακίδες του, οπότε και κάποιος σοφός του έφερε μια συλλογή από μικρές, ωραία διακοσμημένες, πλάκες από ελεφαντόδοντο, με τις οποίες, κατά τα λεγόμενά του, μπορούσαν να παιχτούν πολλά και διαφορετικά παιχνίδια.

Τόσο ο αυτοκράτορας, όσο και οι παλλακίδες του, ενθουσιάστηκαν και, πλέον, το πρόβλημα της ανίας λύθηκε. Ο Τ.Φ. Καίητερ, όμως, στο βιβλίο του «Η εφεύρεση της τυπογραφίας στην Κίνα» αναφέρεται σε χαρτοπαιξία στην Κίνα ήδη τουλάχιστον από το 969..

ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η τράπουλα μεταδόθηκε στην Ευρώπη περί το 1.400 μ. Χ. από τους εμπόρους
που είχαν επισκεφτεί τις Ινδίες, την Κίνα, την Περσία και άλλες ασιατικές χώρες. Οι
πρώτες χώρες που τη δέχτηκαν ήταν η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία.
Στην Ελλάδα φέρανε τα χαρτιά οι Ενετοί, με το όνομα «τράπουλα», το οποίο
στην Ιταλική ορολογία σημαίνει παγίδα και απάτη. Αλλά και η άλλη Ιταλική
ονομασία «κοντσίνα» σημαίνει επίσης παγίδα, συμπαιγνία.

ΤΑ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΤΡΑΠΟΥΛΟΧΑΡΤΑ

Από τα παλαιότερα ευρωπαϊκά τραπουλόχαρτα που σώζονται είναι ένα του 14ου ή 15ου αιώνος, μεγέθους 19x9 εκατοστών, που παριστάνει ένα φάντη μπαστούνι και σώζεται στο μουσείο του Μπασάντο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...