ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

0 Απειλή για τη Βαβυλώνα νέος αγωγός πετρελαίου

Από τον αρχαιολογικό χώρο της Βαβυλώνας
Ως απειλή για τον αρχαιολογικό χώρο της Βαβυλώνας κρίνεται από τους αρμόδιους της περιοχής ένας νέος αγωγός πετρελαίου που διασχίζει το υπέδαφός του.

Η πολύπαθη από τον Σαντάμ Χουσείν αλλά και από τους Αμερικανούς πρωτεύουσα του Χαμουραμπί και του Ναβουχοδονόσορα δέχεται ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα, τη στιγμή μάλιστα που Ιρακινοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να την προτείνουν για Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.


Σύμφωνα με τον Qais Rashid, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Supreme Board of Antiquities and Heritage) του Ιράκ, το υπουργείο Πετρελαίου διενέργησε εκσκαφή για να επεκτείνει έναν αγωγό που εκτείνεται περίπου 1,5 χλμ. , έτσι ώστε να μεταφέρονται πετρελαϊκά αποθέματα δια μέσου του αρχαιολογικού χώρου. Ο αγωγός εγκαινιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο. Και σύμφωνα με την Mariam Omran, επικεφαλής του αρχαιολογικού τμήματος της περιφέρειας Μπαμπίλ, όπου ανήκει ο χώρος, μεγάλο ποσοστό της θέσης είναι ανεξερεύνητο και, ενώ δεν ανιχνεύτηκε καμία καταστροφή, ο αντίκτυπος του έργου στο υπέδαφος και σε ό,τι υπάρχει εκεί είναι άγνωστος. Αντίθετα, εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου αναφέρει ότι το έργο διάνοιξης του αγωγού πραγματοποιήθηκε εκατοντάδες μέτρα από τις αρχαιολογικές θέσεις. O Rashid όμως φαίνεται να τον διαψεύδει, δηλώνοντας ότι ο αγωγός διασχίζει τον χώρο με κατεύθυνση Βορρά – Νότου, σε βάθος 2 μ.

Η αλήθεια είναι ότι, παρά τη σημασία που έχουν οι αρχαιότητες του Ιράκ για τον παγκόσμιο πολιτισμό, η πρώτη πηγή εσόδων της χώρας είναι το πετρέλαιο. Το γεγονός αυτό, μαζί με τη φθορά που έχουν υποστεί οι αρχαιότητες στο πέρασμα των αιώνων  - μέχρι και πέρυσι  - απομακρύνει παραδόξως την πιθανότητα να κηρυχθεί η Βαβυλώνα προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος από την UNESCO!

Μέχρι σήμερα το Ιράκ έχει κάνει τρεις εισηγήσεις για την συμπερίληψη της θέσης στον περίφημο κατάλογο με τα προστατευόμενα μνημεία, όλες επί Σαντάμ. Η άρνηση της Unesco,  και στις τρεις περιπτώσεις αιτιολογήθηκε ως απότοκος της κακοδιαχείρισης της θέσης από τους Ιρακινούς.

 Kατά τον Rashid όμως, ακόμη και σήμερα  ο διεθνής οργανισμός διατείνεται  ότι και το παρόν καθεστώς δεν σέβεται τις αρχαιότητες. Η ίδια η UΝΕSCO αναμένεται να δώσει επίσημη απάντηση για το θέμα του αγωγού. Φαίνεται όμως ότι η αρχαία Βαβυλώνα δεν θα βρει, τουλάχιστον σύντομα, τη θέση που της αξίζει ανάμεσα στα μνημεία του κόσμου.

http://www.archaiologia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...