ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

0 Prairie dogs ή κυνόμυες-εκπληκτικά τρωκτικά

Στις πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής ζει ένα είδος σκίουρου του εδάφους, που ονομάζεται κυνόμυς (Prairie dog).
Τα τρωκτικά αυτά ονομάζονται έτσι λόγω των ήχων που βγάζουν, οι οποίοι μοιάζουν με γάβγισμα σκύλου. Έχουν μήκος 30-40 εκατοστών, συμπεριλαμβανομένης και της ουράς και ζυγίζουν 0,5-1,5 κιλά.
Είναι κυρίως φυτοφάγα ζώα, αν και περιστασιακά τρώνε και έντομα. Τρέφονται κυρίως με χορτάρι, ρίζες, σπόρους, φρούτα και μπουμπούκια. Το χειμώνα, τα θηλυκά που κυοφορούν ή θηλάζουν τρώνε χιόνι, ως συμπλήρωμα του νερού.
Είναι ιδιαίτερα κοινωνικά ζώα και ζουν σε υπόγεια λαγούμια, σε μεγάλες αποικίες ή "πόλεις". Μια "πόλη" μπορεί να κατοικείται από 15-26 οικογένειες. Κυρίαρχο στην οικογένεια είναι ένα αρσενικό, ενώ υπάρχουν 2-3 ενήλικα θηλυκά, 1-2 αρσενικοί απόγονοι και 1-2 θηλυκοί απόγονοι. Τα θηλυκά, σε αντίθεση με τα αρσενικά, παραμένουν στην ομάδα που γεννήθηκαν για μια ζωή. Ως εκ τούτου αποτελούν πηγή σταθερότητας στην ομάδα.  
Τα μέλη μιας οικογένειας κατοικούν στην ίδια περιοχή. Έρχονται σε επαφή μεταξύ τους με ένα "φιλί" στο στόμα, κάτι που δεν κάνουν με μέλη άλλων οικογενειών.
Χρησιμοποιώντας τη διχρωματική όρασή τους (μπορούν να ξεχωρίζουν τα δύο βασικά χρώματα) εντοπίζουν τα αρπακτικά και στη συνέχεια ειδοποιούν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας για τον κίνδυνο. Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, τα prairie dogs χρησιμοποιούν ένα εξελιγμένο σύστημα φωνητικής επικοινωνίας για να περιγράψουν συγκεκριμένα αρπακτικά ζώα.
 Κάθε κλήση τους, παρέχει συγκεκριμένες πληροφορίες για το είδος του αρπακτικού, πόσο μεγάλο είναι και πόσο γρήγορα πλησιάζει. Αυτό σημαίνει ότι οι κυνόμυες έχουν αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τις γνωστικές τους ικανότητες.
Οι αντιδράσεις των υπόλοιπων μελών της ομάδας διαφέρουν ανάλογα με το είδος του αρπακτικού, για το οποία σήμανε συναγερμός. Αν ο συναγερμός δείχνει ότι ένα γεράκι επιτίθεται όλοι οι κυνόμυες, που βρίσκονται στη πορεία επίθεσης του γερακιού, μπαίνουν στα λαγούμια τους. Οι υπόλοιποι απλώς στέκονται και παρακολουθούν.
Αν η προειδοποιητική κλήση αφορά άνθρωπο τότε όλα τα prairie dogs της αποικίας τρέχουν και κρύβονται στα λαγούμια τους!! Αν πρόκειται για κογιότ, τα τρωκτικά κινούνται προς το λαγούμι τους και στέκονται στην είσοδο παρατηρώντας το αρπακτικό. Όσα ήταν μέσα στο λαγούμι βγαίνουν και παρατηρούν και αυτά το κογιότ.
Ο κυνόμυς αποτελεί άλλο ένα μέλος του ζωικού βασιλείου που αποδεικνύει ότι ο λόγος δεν είναι αποκλειστικό χάρισμα του ανθρώπου.
Δείτε το βίντεο και απολαύστε τα!!
http://aksioperierga.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...