ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

0 ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Νεολιθικός οικισμός 60 στρεμμάτων στην Αυγή

«Ανιχνεύοντας νοικοκυριά, ανθρώπους και νοήματα: Δέκα χρόνια ερευνητικής δραστηριότητας στον νεολιθικό οικισμό Αυγής Καστοριάς» είναι ο τίτλος της ενδιαφέρουσας διάλεξης που θα δώσει η δρ Γεωργία Στρατούλη, αρχαιολόγος της ΙΖ/ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, σταθμός μετρό Ακρόπολη), σήμερα στις 7.00 μ.μ.

Η ομιλία, που γίνεται στο πλαίσιο των διαλέξεων της Εταιρείας Αιγαιακής Προϊστορίας «Αιγεύς», σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, δεν είναι συνηθισμένη. «Λίγες νεολιθικές θέσεις έχουν ανασκαφεί σε έκταση στη Βορειοδυτική Ελλάδα και δη στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, της οποίας το προϊστορικό πολιτισμικό απόθεμα παραμένει ακόμη άγνωστο. Η άλλη γνωστή στο πανελλήνιο θέση της ίδιας περιφέρειας είναι ο λιμναίος νεολιθικός οικισμός του Δισπηλιού στη νοτιοδυτική όχθη της Λίμνης Ορεστίδος.

Η νεολιθική Αυγή αξιοποίησε εντελώς διαφορετικά μικροπεριβάλλοντα από εκείνα του Δισπηλιού, με το οποίο ήσαν σύγχρονοι οικισμοί μεταξύ 5700 και 4500 π.Χ.», σημειώνει η κ. Στρατούλη, επιστημονική υπεύθυνη του 10ετούς ερευνητικού προγράμματος (2002-2012), στο οποίο συμμετέχει μια πολυάριθμη επιστημονική ομάδα. Ωστόσο, παρά τα θετικά βήματα, η θέση δεν είναι ακόμη επισκέψιμη, αν και το δυτικό τμήμα της προσφέρεται για απόδοση στο κοινό μετά την ανασκαφική περίοδο του 2007, αλλά και τις μελέτες σκοπιμότητας και τις εγκεκριμένες από το ΚΑΣ μελέτες εφαρμογής, έτοιμες ήδη από το 2010.

Ο εκτεταμένου τύπου νεολιθικός οικισμός αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 55-60 στρέμματα. Μεταξύ 2002 και 2008, στα ανασκαμμένα 2.000 τ.μ. έχουν αναγνωριστεί τρεις διασωζόμενες διακριτές οικιστικές φάσεις.


Πηγή: ethnos.gr

Ἔρρωσο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...