ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

0 Οδοιπορικό στο Μπανγκλαντές για... πρωτάρηδες

Τι θα λέγατε για έναν ταξιδιωτικό προορισμό που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα ευρωπαϊκά και δυτικά πρότυπα; Χωρίς δηλαδή πολυτέλεια, μεγάλες ανέσεις, ιστορικά αξιοθέατα, έντονη νυχτερινή ζωή και ό, τι άλλο ταιριάζει στις μεγαλουπόλεις, αλλά με φυσικές ομορφιές και φιλόξενους κατοίκους.

Αν ανήκετε στους λεγόμενους εναλλακτικούς ταξιδιώτες ή μπορείτε για λίγο να απαρνηθείτε τις πολυτέλειες και τον άνετο τρόπο ζωής των αστικών κέντρων, τότε ο ιδανικός προορισμός για εσάς είναι το Μπανγκλαντές (όπως αναφέρεται στο Lonely Planet), στα βορειοανατολικά της Ινδίας. Τόπος πολυπληθής και φιλόξενος, με πολλές αντιθέσεις και σπάνιες και ανεξερεύνητες φυσικές ομορφιές, χτυπημένος συχνά από περιβαλλοντικές καταστροφές και με αδύναμη οικονομία, το Μπανγκλαντές, σίγουρα αποτελεί μια ταξιδιωτική πρόκληση.


Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Μπανγκλαντές είναι η Ντάκα. H Chittagong είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι του, αποτελώντας το εμπορικό κέντρο της χώρας. Τέλος, το νησί St. Martin, στα βορειοανατολικά του κόλπου της Βεγγάλης, είναι ένας επίγειος, τροπικός παράδεισος, ιδανικό μέρος για όσους θέλουν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τις παραλίες.

Πλωτές εξερευνήσεις
Το Μπανγκλαντές διατρέχεται από πλωτούς διαύλους που ξεπερνούν σε έκταση τα 8.000 χλμ. Η περιήγηση στις υδάτινες οδούς με ποταμόπλοιο είναι σίγουρα μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Επιβιβαστείτε σε κάποιο από τα πλοιάρια και επιλέξτε τη διαδρομή Dhaka – Khulna. Να είστε όμως προετοιμασμένοι καθώς η συγκεκριμένη διαδρομή δεν ενδείκνυται όταν ο καιρός είναι βροχερός, αλλά και δεν θα έχετε πρόσβαση στα σημεία όπου τα νερά του ποταμού είναι εξαιρετικά ρηχά. Μικρά πλοιάρια θα χρειαστείτε όμως και για την πρόσβαση σας στο Εθνικό Πάρκο και το δάσος Sundarbans ( http://whc.unesco.org/en/list/798 ).

Για εσάς που αναζητάτε κάτι διαφορετικό, υπάρχουν και οι λιγότερο γνωστές διαδρομές τις οποίες μπορείτε να ακολουθήσετε. Σε περίπτωση που δεν θέλετε για κάποιο λόγο να επιβιβαστείτε στα πλοιάρια που πραγματοποιούν οργανωμένες κρουαζιέρες, μπορείτε απλά να περπατήσετε κατά μήκος των ποταμών και να διαπραγματευτείτε την μετακίνησή σας με κάποια χειροκίνητη βάρκα, για μια σύντομη διαδρομή. Εξασκηθείτε στις κινήσεις των χεριών και τα νοήματα -καθώς το πιθανότερο είναι ότι με τα αγγλικά δεν θα μπορείτε να συνεννοηθείτε εύκολα- για να νοικιάσετε τα κάθε λογής πλεούμενα που θα σας μεταφέρουν.

«Γνωριμία» με την τίγρη της Βεγγάλης
Το Εθνικό πάρκο Sundarbans, είναι από τα μεγαλύτερα μαγκρόβια δάση του πλανήτη. Περίπου το 60% της έκτασής του βρίσκεται στο Μπανγκλαντές, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του απλώνεται στη γειτονική Ινδία. Η πρόσβαση στην περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά εάν καταφέρετε να την προσεγγίσετε, θα θαυμάσετε από κοντά, τον μεγαλύτερο παγκοσμίως πληθυσμό από τίγρεις. Σήμερα πιστεύεται ότι «κατοικούν» στην περιοχή περίπου 500 βασιλικές τίγρεις της Βεγγάλης (που αντιστοιχούν στο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού), τις οποίες θα δείτε ταξιδεύοντας μέσω πλωτών οδών. Μπορείτε να επιλέξετε να περιηγηθείτε από μόνοι σας ξεκινώντας το ταξίδι σας από την Mongla και συνεχίζοντας στα αχανή δάση. Για να έχετε όμως περισσότερες ευκαιρίες να δείτε από κοντά έστω και μια μικρή αγέλη από τις βασιλικές τίγρεις, προτιμήστε ένα οργανωμένο, πλωτό ταξίδι που θα περιλαμβάνει μια 3ήμερη κρουαζιέρα με αφετηρία την Khulna.Υπάρχουν πολλά ταξιδιωτικά πρακτορεία που αναλαμβάνουν τέτοιου είδους οργανωμένες διαδρομές.

Περιπλάνηση στις απέραντες εκτάσεις τσαγιού
Χώρα κατεξοχήν γεωργική, το Μπανγκλαντές, θυμίζει σε αρκετά σημεία μεγάλο «χωριό» με πλούσια και πυκνή βλάστηση. Στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, οι κατάφυτοι λόφοι αιχμαλωτίζουν το βλέμμα των επισκεπτών. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την περιοχή Sylhet, για να ξεφύγετε λίγο από το ζεστό κλίμα των πεδιάδων και κυρίως για να δείτε από κοντά τα εδάφη όπου καλλιεργείται το τσάι. Μετά μπορείτε να δοκιμάσετε το φημισμένο αφέψημα της περιοχής. Το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσετε την εξερεύνησή σας στον «κόσμο του τσαγιού» είναι τo Srimangal.

Πεζοπορία στους λόφους Chittagong
Το μεγαλύτερο τμήμα του Μπανγκλαντές είναι βέβαια επίπεδο (μάλιστα λόγω του χαμηλού υψομέτρου του, το Μπανγκλαντές είναι πολύ ευάλωτο στις κλιματικές αλλαγές), ωστόσο θα διαπιστώσετε ότι η χώρα περιβάλλεται από βουνά, ενίοτε ψηλότερα και από εκείνα της Σκωτίας. Οι λόφοι Chittagong για παράδειγμα, στα νοτιοανατολικά της χώρας, είναι αρκετά ψηλοί, με πλούσια βλάστηση ενώ είναι και τόπος κατοικίας μικρών φυλετικών ομάδων του Μπανγκλαντές.
Λόγω ταραγμένων ιστοριών συγκυριών, η προσέγγιση στην περιοχή είναι δύσκολη. Τι σημαίνει αυτό; Για να πάτε εκεί, θα πρέπει να έχετε λάβει την απαιτούμενη άδεια από τις τοπικές αρχές, ενώ συχνά θα αναγκαστείτε να έχετε και συνοδό-οδηγό ή και αστυνομική φρουρά. Για το λόγο αυτό πολλοί είναι εκείνοι που αποθαρρύνονται να προγραμματίσουν μια εκδρομή στο μέρος αυτό με εξαίρεση ορισμένους τολμηρούς πεζοπόρους. Ιδέες και συμβουλές για πεζοπορία μπορείτε να αντλήσετε από τη σελίδα: www.banglatrek.org .

Βόλτα με τα διάσημα τρίκυκλα οχήματα (rickshaws)

Είναι το χαρακτηριστικό μέσο μεταφοράς στο Μπανγκλαντές. Σίγουρα το έχετε δει σε ταινίες και ντοκιμαντέρ, τώρα όμως θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε και εσείς την βόλτα σας. Τα πολύχρωμα rickshaws, είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής. Δεν είναι πανομοιότυπα, όπως συμβαίνει με τα μέσα μεταφοράς των αστικών κέντρων, αλλά θα τα συναντήσετε σε πολλές χρωματικές παραλλαγές και ζωγραφικούς σχεδιασμούς, αλλά και με διαφορετικό μηχανισμό. Άλλοτε υπάρχει μπροστά ένα ποδήλατο που κουβαλάει το αμαξίδιο, άλλοτε πάλι ένας μάλλον χειροδύναμος οδηγός επωμίζεται το βάρος του, στους ώμους του. Κάθε πόλη διαθέτει το δικό της «στόλο» από τέτοια ασυνήθιστα οχήματα. Μην τα σνομπάρετε και μη φοβηθείτε να κάνετε μια βόλτα! Είναι φθηνά, φιλικά προς το περιβάλλον και σίγουρα ο πιο γρήγορος τρόπος να δραπετεύσετε μέσα από το κυκλοφοριακό χάος των δρόμων.
http://www.clickatlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...