ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

0 O Μυστικός Κήπος της Σαχάρας (Απίστευτες Εικόνες)

Ταξίδι στην έρημο της Σαχάρας, στο οροπέδιο Ennedi, σε μια από τις πιο δύσβατες περιοχές της Σαχάρας. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό Τσαντ και αποτελεί ένα προπύργιο από ψαμμίτη στη μέση της Σαχάρας.
Η άμμος της Σαχάρας κυκλώνει το οροπέδιο από παντού. Μέσα στο άγονο και άγριο τοπίο του οροπεδίου υψώνονται εκπληκτικοί γεωλογικοί σχηματισμοί: βράχοι ψαμμίτη, στήλες, εκατοντάδες φυσικές αψίδες, συγκρίσιμοι με αυτούς στην περιοχή της Γιούτα και της Αριζόνας των ΗΠΑ.
 Η Αψίδα Aloba, με ύψος 120 μέτρων και άνοιγμα τόξου 77 μέτρων, είναι μια από τις υψηλότερες φυσικές αψίδες στον κόσμο,
Φωτογραφία  Tekenessi
Η Μικρή Aloba με ύψος 39 μέτρα και άνοιγμα τόξου 9 μέτρα,
Ο Βράχος των Πέντε Αψίδων είναι ένας ιδιαίτερος σχηματισμός: αποτελείται από πέντε καμάρες που η μεγαλύτερη έχει άνοιγμα 19,2 μέτρα και ύψος 22,6 μέτρα,
Ο Βράχος Μάσκα, έχει δύο ανοίγματα σαν μάσκα προσώπου, εξ ου και το όνομα κ.ά.
Τη μονοτονία και την αγριάδα του τοπίου σπάνε μικροί υγρότοποι, που σχηματίζονται από υπόγεια νερά. Ονομάζονται Guelta και η πιο διάσημη στη Σαχάρα είναι η Guelta d'Archei. Η Guelta d'Archei είναι ένα άγονο μέρος. Δεν υπάρχουν δρόμοι ή μονοπάτια που να οδηγούν εδώ. Το ταξίδι σε αυτά τα μέρη απαιτεί όχημα 4χ4 και διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις μέρες από την Ντζαμένα, την πρωτεύουσα του Τσαντ.
Φωτογραφία marches-lointaines.com
Η περιοχή του οροπεδίου κατοικείται από ημι-νομάδες, κυρίως μουσουλμάνους που μιλούν τη διάλεκτο Dazaga. Ζουν σε μόνιμα χωριά κατά τη διάρκεια των βροχών, τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αλλά διασκορπίζονται για την ξηρή περίοδο. Ζουν από τα κοπάδια τους-καμήλες, άλογα, γαϊδούρια, πρόβατα και αίγες. Χουρμαδιές, κριθάρι, κεχρί και σιτάρι αναπτύσσονται στις οάσεις.
Φωτογραφία  A.Bielecki
Αυτός ο έρημος και άγριος τόπος είναι πλούσιος σε πανίδα. Φιλοξενεί τον κροκόδειλο της ερήμου, είδος που κάποτε υπήρχε σε όλη τη Σαχάρα, σε μια εποχή που αφθονούσαν οι βροχοπτώσεις. Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του πληθυσμού των κροκοδείλων που επιβιώνουν εδώ είναι ο νανισμός, χαρακτηριστικό που αναπτύσσεται λόγω της απομόνωσής τους και  κάνει τα ζώα αυτά ασυνήθιστα. Απειλούνται με εξαφάνιση κι επιβιώνουν στους μικρούς υγρότοπους που υπάρχουν μέσα στα φαράγγια του οροπεδίου, όπως η Guelta d'Archei.
Εδώ επιβίωναν μέχρι τη δεκαετία του 1940, οπότε και εξαφανίστηκαν, τα λιοντάρια της Σαχάρας. Επίσης, στις απομονωμένες περιοχές του οροπεδίου Ennedi, μπορεί να εξακολουθούν να ζουν στην άγρια φύση οι αντιλόπες Oryx dammah, όσες τουλάχιστον υπάρχουν ακόμα. Αλλά και η τίγρης του Ennedi μπορεί ακόμα να επιβιώνει εδώ, ένα ζώο για το οποίο υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξή του και μάλιστα για δύο διαφορετικά είδη, χωρίς όμως να έχει ταυτοποιηθεί επιστημονικά.
Παραδείγματα πετρογλυφικών και βραχογραφιών έχουν βρεθεί στην περιοχή, όπως π.χ. στον "χαμένο τόπο"  Niola Doa. Διακοσμούν τους βράχους που, λόγω του ξηρού κλίματος της ερήμου, έχουν διατηρηθεί αναλλοίωτοι στο πέρασμα των χρόνων. Σημάδια ανθρώπων που κατοίκησαν κάποτε σε αυτό τον άγριο τόπο κι άφησαν την δική τους κληρονομιά.
Φωτογραφία  THE NATURE OF THE WORLD
Το οροπέδιο Ennedi είναι μια περιοχή του πλανήτη που εμπνέει δέος. Λόγω της ιδιαίτερης ομορφιά του αποκαλείται "Μυστικός Κήπος της Σαχάρας". Είναι ένας τόπος άγνωστος για τους περισσότερους. Η δύσκολη πρόσβαση, οι πολιτικές αναταραχές, η φτώχεια, η έλλειψη τουριστικών υποδομών είναι οι κυριότερες αιτίες.
Πηγές 1 2 3 4 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...